NOM, nooit meer de ramen open?

Feit of fabel?

De titel zegt het al, het lijkt of je bij een nul-op-de-meterwoning de ramen nooit meer open mag zetten. Dit is niet waar, dat kan namelijk wel. In een goed uitgevoerde NOM-woning heerst juist, ook als de ramen af en toe openstaan, een perfect en gezond binnenklimaat. Voldoet een woning aan het NOM Keur dan is dit zelfs garandeert. Ook als u kiest voor een aanbieder zonder NOM Keur biedt Stroomversnelling handvatten voor de uitvraag zodat de ventilatie, verwarming en koeling na de renovatie goed geregeld is.

Van kieren en tocht naar een ongezond binnenklimaat

Elke woningcorporatie met jaren ‘60 en ‘70 huizen in haar bezit weet dat het binnenklimaat in deze woningen zeer te wensen overlaat. Zelfs na een renovatie naar bijvoorbeeld een B of A label, is niet gezegd dat het binnenklimaat verbeterd is. Sterker nog, de gezondheidsrisico’s zijn vaak groter geworden. Door de aangebrachte goedbedoelde ‘verbeteringen’ zijn de kieren en naden die eerder zorgde voor een ‘natuurlijke’ ventilatie, verdwenen en vervangen voor bijvoorbeeld een mechanische afzuiging met roosters. In praktijk blijkt echter dat veel mensen de roosters dichtstoppen omdat de verse lucht aanvoelt als tocht. Hierdoor wordt het systeem zodanig verstoord dat de kans ontstaat dat ongezonde lucht wordt binnen ‘gezogen’ uit plekken waar je het niet vandaan wil krijgen, zoals uit de kruipruimte. Er kunnen zo onbedoeld ongezonde gassen het huis inkomen.

Hoe zorg je wel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat?

Als gekozen wordt voor een NOM-woning, een woning die (na renovatie) genoeg energie opwekt voor het huis en huishouden, én daarbij gevraagd wordt naar het NOM Keur, is het binnenklimaat sowieso gegarandeerd goed. In de prestatie-eisen wordt namelijk gevraagd om maatregelen die een gezond en comfortabel binnenklimaat garanderen en dit wordt uiteraard getoetst.

Wanneer gekozen wordt voor een partij zonder NOM Keur is een handvat beschikbaar om mee te geven in de uitvraag. De bijlage 4 (Prestatiegarantie bij Afname voor NOM-woningen) in de afnameovereenkomst (te vinden op Energielinq.nl en nomkeur.nl) biedt een overzicht van alle prestatie-eisen voor een goede NOM-woning, dus ook aangaande het binnenklimaat. De aanbieder kan deze gebruiken als richtingaanwijzer voor het concept en de afnemer kan hiermee toetsen of een comfortabel en gezond product geleverd en gegarandeerd wordt.

Nooit meer de ramen open?

Wanneer gerenoveerd moet worden, maar ook in het geval van nieuwbouw, is een NOM-woning eigenlijk de beste keuze. Het huis is comfortabel, toekomstbestendig, gasloos en de EPV kan worden ingezet waardoor de renovatie betaald wordt met de oude energierekening. Een van de bezwaren die vaak wordt gehoord is dat je in een

NOM-woning de ramen niet mag openzetten. Dit is echter een mythe. Een bewoner moet het raam kunnen openzetten en dat kan dan ook gewoon. Dit heeft in de praktijk beperkt effect op het energieverbruik mits dit gebeurt bij normale weersomstandigheden. Bij extreem weer zoals harde wind, regen, extreme kou of warmte, is het aan te raden de ramen gesloten te houden. De extra energieverliezen zijn dan namelijk het grootst omdat het verwarmingssysteem nu extra hard moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dat kost uiteraard meer energie en tijd. Behalve dat, is het voor het comfort ook beter op dit soort momenten de ramen gesloten te houden.

Tips voor optimaal comfort

De afgelopen jaren is veel geleerd op het gebied van comfort en binnenklimaat door het monitoren van de eerste aantallen NOM-woningen. Bewoners die klaagden over geluidshinder bijvoorbeeld, zetten nog wel eens de installatie uit. Ook komt het voor dat installaties niet goed zijn afgesteld. Dit is allemaal goed te voorkomen. In de eerder genoemde bijlage 4 staan hiervoor duidelijke prestatie-eisen. Om geluidshinder van de installaties te voorkomen, brengen aanbieders bijvoorbeeld extra geluidsdempende voorzieningen aan of kiezen ervoor om de installaties buiten, in plaats van in het huis, te plaatsen.


Een andere tip is ervoor te zorgen dat de verse lucht uit het ventilatiesysteem via de roosters niet wordt ingeblazen op plekken waar mensen zitten of slapen, dus niet boven de bank of boven het hoofdkussen in de slaapkamer. Dit soort basale ontwerpuitgangspunten kan je als afnemer prima laten opnemen in de propositie.


Een goed ontworpen en uitgevoerde NOM-woning waarborgt alle bovengenoemde punten en zorgt bovendien dat de CO2-concentratie in de lucht altijd onder een bepaald niveau blijft, de luchtvochtigheid optimaal is en vermindert fijnstof in de woning. Zonder dat de bewoners daar ook maar iets voor hoeft te doen, wel zo comfortabel!


Geschreven door Marieke Buijs i.s.m. Sjoerd Klijn Velderman